Новини
Світловодська

Ранні овочі: смак небезпеки

Весняне сонячне проміння дарує не лише тепло та емоційний позитив, але й спокушає “злогоднілий” за зиму організм  яскравими ранніми овочами та зеленню. Але тут потрібно розуміти, що в переважній більшості, це тепличні рослини, які можуть нести значну небезпеку для нашого здоров’я. Ця небезпека полягає у підвищеному вмісті нітратів, адже не всі господарі теплиць терпляче чекають урожаю, а навпаки — прискорюють його добривами та стимулюючими речовинами. А рослини, як відомо, використовують для “своїх потреб” лише частину цих речовин, левову ж частку нітратів вони “віддать” нам при їх вживанні.         

Чим небезпечні нітрати?

          Потрапляючи до нашого організму, нітрати трансформуються в нітрити, які блокують передачу кисню до тканин та клітин, в результаті чого настає кисневе голодування органів. Це характеризується запамороченням, підвищенням або зниженням температури, діареєю та блюванням, у важких випадках можливий діурез та запалення нирок. Саме тому ранні овочі особливо небезпечні для дітей, людей літнього віку, хворих на анемію, вагітних, матерів, що годують грудьми, людей із захворюваннями серцево-судинної системи та органів дихання.

Які овочі найбільш небезпечні?

          На першому місці серед накопичувачів нітратів — листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. На другому місці - цвітна капуста, огірки, броколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста. Найменш небезпечні в цьому сенсі - бобові, картопля, солодкий перець, помідор, ріпчаста цибуля.

Чи можна “вивести” нітрати з овочів?

          Повністю позбутися нітратів в овочах неможливо, та й недоцільно - разом з ними гинуть і вітаміни. А от зменшити їх кількість можна — за допомогою кулінарної обробки. Так, очистка, миття та вимочування овочів і фруктів зменшують вміст нітратів на 5-15%;  бланшування гарячою водою — на 10-50% нітратів.При  відварюванні овочів до 80% нітратів і нітритів переходить у відвар (з картоплі – 80%, капусти – 60-70%, моркви – 40-60%, буряків – 90-40%). Також слід зазначити, що термічна обробка інактивує ферменти і припиняє відновлення нітратів і утворення нітритів.

          Також слід пам’ятати, що у огірка та кабачка найбільше “хімії” накопичується біля плодоніжки та у шкірці, тому шкірку треба чистити. У капусті – на верхніх листочках, у редисці – біля кінчика знизу, у салаті та зеленій цибулі – біля корінця, а у перця, баклажана та помідора – біля плодоніжки. Картопля найбільше накопичує нітратів у шкірці, а морква – у верхній та нижній частині. Тому саме ці місця у ранній зелені потрібно зрізати.

Як убезпечити себе від “ранніх” нітратів?

          Аби мінімізувати ризик вживання ранніх овочів та зелені з підвищеним вмістом нітратів,  Світловодське міське  управління Головного управління Держпродспоживслужи в Кіровоградській області радить дотримуватись наступних порад:

  1. купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте місць стихійної торгівлі;
  2. перед тим, як придбати продукт, поцікавтеся у продавця документами про його безпеку та якість;
  3. не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;
  4. піддавайте овочі первинній кулінарній обробці (очищення від шкірочки, поверхневих листків тощо), термічній обробці; замочуйте овочі на 15-20 хвилин, змінюйте воду 2-3 рази; овочеві салати готуйте безпосередньо перед вживанням;
  5. обмежуйте споживання тепличних овочів дітьми, літніми чи хворими людьми.

          Крім цього, не забувайте, що овочеві культури можуть нести не лише нітратне забруднення, але й бактеріальне. Тому правила ретельного миття розповсюджується і на ранні овочі та зелень.

          Піклуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких! Будьте завжди впевнені у якості продукції, що споживаєте.

Начальник Світловодського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Тетяна Кривошея