Новини
Світловодська

УВАГА! В УКРАЇНІ ПТАШИНИЙ ГРИП!

Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області 18 січня 2020 року в ПП «Хутір» (с. Бугаків Немирівського району Вінницької області) було зареєстровано загибель птиці. Діагноз “грип птиці” підтверджено лабораторно. За попередніми даними, станом на 1 січня 2020 року на підприємстві утримувалося близько 98 тисяч голів птиці.

          Наразі в осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці.

          Погіршилась епізоотична ситуація не тільки у нашій країні - численні спалахи грипу птиці фіксуються у Північній Америці (США, Канаді, Мексиці) та багатьох країнах Європи. Зокрема у Польщі, яка є одним з найбільших виробників м'яса птиці в Європі, на сході країни - поблизу кордону з Україною, від 31 грудня 2019 року вірус пташиного грипу було виявлено у 4-х господарствах, де вже забито близько 100 тис. птахів.

          Остання велика епідемія пташиного грипу спостерігалася в Європі взимку 2016-2017 років – збудник захворювання потрапив разом з перелітними птахами з Азії. Тоді довелося вбити сотні тисяч птахів, щоб запобігти подальшому поширенню вірусу.

          Заходи, які застосовуються у таких випадках (накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, знищення поголів’я птиці як господарств так і населення, додаткові ветеринарно-санітарні заходи), призводять до суттєвих економічних збитків.

          Враховуючи ситуацію, Світловодське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендує посилити пильність щодо цього захворювання та нагадує основні факти щодо нього.

          Грип птиці — гостре інфекційне захворювання, збудником якого є вірус грипу А — H5N1, з високим рівнем захворюваності та летальності. 

          Джерелом інфекції є хвора або перехворіла на грип птиця. Здатність заразити хворобою може тривати від двох до трьох місяців — повітряно-крапельним шляхом або при безпосередньому контакті (через воду, корм, повітря, яйця, транспорт, інвентар тощо).

          Переносником збудника грипу птиці можуть бути гризуни та комарі, що вимагає від господарів птахів проводити заходи по боротьбі з ними. 

          Запідозрити хворобу у птиці можна за наступними ознаками: пригнічення тварини, сонливість, зниження апетиту; поява кашлю, хрипів, чхання, рясної сльозотечі, діареї, тремору, порушення координації рухів, ціанозу непокритих пір'ям ділянок шкіри (особливо гребінця і сережок), набряку голови, скуйовдженого пір'яного покриву, зниження несучості і якості шкаралупи яєць.

          Перебіг захворювання блискавичний - смерть наступає протягом 1–2 діб після появи перших симптомів. Падіж птиці може досягати 80–100%.

          Враховуючи, що найбільшу загрозу у даному випадку становлять дикі перелітні та синантропні птахи (горобці, ворони, голуби тощо), власниками свійської птиці необхідно мінімізувати контакти своїх тварин з ними. Тому рекомендуємо  не допускати свійську птицю вигул на відкритих пасовищах, ставках, річках та інших водосховищах.

          Ще декілька пропозицій, яких необхідно дотримуватися власникам птиці для профілактики грипу птиці:

  1. купуйте та продавайте птицю лише в місцях санкціонованої торгівлі та тільки за наявності ветеринарних супровідних документів на неї;
  2. утримуйте різні види птиці окремо;
  3. не допускайте сторонніх осіб у місця утримання домашньої птиці;
  4. зберігайте корми для годівлі птиці в недоступних для дикої птиці місцях;
  5. годуйте своїх птахів лише кормами з попередньою термічною обробкою;
  6. ретельне очищуйте та дезінфікуйте всі приміщення і території;
  7. знезаражуйте послід та підстилки (шляхом спалювання або біотермічним методом);
  8. дотримуйтесь правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

          Зауважимо, що захворювання може передаватись людині! Механізм передачі цієї інфекції повітряно-крапельний: від хворої птиці до людини (достовірно встановлено). Можливість передачі вірусу від хворої до здорової людини ще не встановлена. При вживанні м’яса птиці чи яєць, які пройшли термічну обробку, фактів захворювання не встановлено. Основним заходом, який зменшує ризик захворювання людей під час великих спалахів пташиного грипу, є вибраковка та знищення поголів’я хворої птиці.     

          Тому не ігноруйте можливість перевірити свою птицю - на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавайте домашню птицю для проведення клінічного огляду. Дотримуйтесь вищенаведених рекомендацій та у разі появи ознак захворювання чи незвичної поведінки птиці, у випадку її масової загибелі - терміново сповістіть Світловодське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за телефоном 7-00-63 або  Світловодську міську державну ветеринарну лікарню за телефоном 2-45-49.

Начальник Світловодського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби